Close

3 aspecte la care sa fii atent in cazul unui credit ipotecar

In copilarie, iti doresti sa vina cat mai repede acel moment in care vei fi tu responsabil pentru banii proprii. Cresti si realizezi ca pe cat de repede cresti, pe atat de mult cresc responsabilitatile si indatoririle. Studiezi, termini facultatea, incepi sa lucrezi si faci un adevarat tel din crearea propriului camin. Iti doresti siguranta si stabilitate financiara si, mai mult decat atat, iti doresti propria ta casa. Un salariu decent nu iti va permite sa economisesti suficient de multi bani pentru a iti lua casa mult visata. Ai nevoie de o sursa de bani sigura. Si apelezi cu incredere la un credit.

Este foarte important sa ai mare grija la maniera in care iti alegi unul din acele credite ipotecare.  Odata ce hotarasti ca aceasta este calea pe care vrei sa o apuci, trebuie sa ai grija la niste aspecte foarte importante. Este un pas foarte serios si te va aduce tot mai aproape de telul tau final. Este bine sa te informezi foarte bine inainte, sa citesti despre acest subiect si sa nu iei o decizie pripita.

 

  1. Alege o banca de incredere, potrivita nevoilor tale.

 

Este imprios necesar sa obtii oferte de la mai multe banci inainte de a lua o decizie. Pe cat de multe banci exista, pe atat de variate sunt conditiile de acordare a unui credit. Trebuie sa acorzi o atentie sporita dobanzii, felului ei- variabila sau fixa, sumei maxime pentru imprumut, avansului, girantilor si, nu in ultimul rand, perioadei maxime de acordare a creditului, dar si comisioanelor practicate de banca. Este important sa iei toate aceste aspecte in calcul inainte de a lua o decizie, in functie de nevoile si resursele tale.

2. Alege valuta care te avantajeaza

In trecut, erau la “moda” creditele in euro. In prezent, dobanzile pentru creditele in moneda nationala au scazut, acest tip de credit devenind mult mai avantajos. Povestea cu creditele luate in franci elvetieni este un exemplu elocvent in cazul alegerii unui credit un valuta. Raportul leu-euro sau orice alta moneda fluctueaza fara voia noastra si, in acest fel, drept consecinta, oscileaza si valoarea creditului tau. In cazul in care creditul pe care l-ai ales este in leu, suma pe care o platesti lunar va fi aceeasi, nefiind conditionata de nici un alt aspect.

3. Fii foarte atent la comisioane si taxe.

Al treilea, dar nu cel din urma, poate cel mai important din toate. In momentul semnarii contractului de credit este nevoie sa stiti cu exactitate ce comisioane va trebui sa platiti si motivele corespunzatoare. Trebuie sa aveti foarte clar in minte inca de la bun inceput valoarea comisioanelor ce trebuie platite catre banca. Trebuie sa stii ca exista taxe de administrare a creditului, comision de analiza dosar, comision de rambursare anticipata. Informeaza-te si adreseaza intrebari in cazul in care simti ca personalul bancii este evaziv. Ambele parti au atat drepturi, cat si obligatii si este necesar ca acestea sa fie expuse foarte clar pentru ambele parti.

Pentru a te bucura pe deplin de casa ta, trebuie sa fii multumit de relatia ta cu banca, de gradul de comunicare, de conditii. O experienta placuta va face tot procesul mult mai lin si te vei putea bucura pe deplin de noul tau camin, fara a iti face probleme in privinta comisioanelor ascunse si a fluctuatiilor valutare.

 

 

[ABTM id=3925]

1 thought on “3 aspecte la care sa fii atent in cazul unui credit ipotecar

  1. din pacate sunt cei care fac credite ipotecare pe fuga si fara a pune intrebarile necesare la timp. Sfatul cu valuta eu l-as fi pus primul, ca sa se evite ce s-a intamplat anul trecut cu creditele in franci elvetieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.