Close

5 situatii in care ai nevoie de un notar

Intr-o viata de om, vor fi cateva cazuri in care cu siguranta vei avea nevoie de un notar. Definitia sa este: ” functionar public Investit cu atributia de a autentifica acte juridice, de a legaliza semnaturi, de a elibera copii legalizate, certificate.” Un notar public va poate ajuta in nenumarate cazuri, dintre care putem enumera: legalizarea unei semnaturi, a unor sigilii, legalizarea unor traduceri, chiar si in cazul certificarii unor fapte; si nu numai.

Vei apela cu certitudine la notariat in oricare din cazurile expuse mai jos:

1. Dezbatere succesiune

O astfel de procedura se deschide la cererea unui solicitant. In acest caz, un notar public sau un delegat va face o inventariere a bunurilor ce fac obiectul mostenirii. Daca in timpul acestei inventarieri se descopera un testament, se va tine cont de acesta, el fiind vizat spre neschimbare de catre notar. In cazul unor sume de bani, a unor documente de valoare si a unor cecuri, se procedeaza in felul urmator: vor fi depuse in depozitul notarial sau se va solicita ajutorul unei institutii specializate. Notarul se foloseste de niste acte de stare civila si depozitiile unor martori pentru a putea stabili exact faptele. In termen de 6 luni de la data decesului, este obligatoriu sa se efectueze atat acceptarea succesiunii, cat si renuntarea la ea. Aceasta procedura are drept final emiterea certificatului de mostenitor. In cazul in care solicitarea a fost facuta de un reprezentant al statului, notarul public poate constata faptul ca succesiunea este vacanta.

 2. Divort

Acum, divortul nu mai este o corvoada. Este drept ca nu este o situatie buna, insa e mult mai ok ca acum exista o varianta care te ajuta sa economisesti bani si care este mult mai rapida. In prezent, exista posibilitatea de a divorta la notar, chiar daca in cuplu exista un copil minor. Ambele feluri de divort dureaza 30 de zile. Procedurile in fiecare caz in parte sunt diferite.

3. Procuri

Probabil ca este cel mai intalnit caz in care trebuie sa apelezi la ajutorul unui notar. Prin intermediul unei astfel de procura notariala, persoana imputernicita poate incheia anumite acte juridice. O procura poate avea termen in care sa se incheie, daca acest lucru este prevazut sau, daca nu este prevazut un termen, procura va expira in 3 ani.

4. Contracte vanzare-cumparare

Contractele de vanzare-cumparare a unui imobil trebuie sa se incheie prin notariat pentru a fi valabile. Notarul va redacta si autentifica actele juridice la cererea solicitantilor.

 5. Legalizari acte originale

Un notar public poate elibera copii legalizate ale actelor in starea lor initiala, in original. O copie legalizata a unui document poate permite unei persoane sa isi demonstreze un drept sau o calitate. Exista si posibilitatea de a legaliza doar parti a unui document original, dar trebuie sa se acorde mai multa importanta in acest caz pentru a nu se dematura intelesul integral al documentului original.

Poti solicita consultatii juridice unui notar intr-un caz de accesare fonduri europene.

Voi in ce cazuri ati avut nevoie de un notar?

[ABTM id=3925]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.