Close

Ghidul pacientului. Beneficiile funcționale pe care le aduce aparatul dentar

Toți oamenii visează să aibă un zâmbet frumos, în armonie cu celelalte trăsături faciale și care să le pună în valoare perfecțiunea danturii.

Din păcate, există unele persoane care au probleme cu dinții, atât de natură estetică, cât și de natură funcțională, așadar sunt nevoite să apeleze la specialiștii ortodonți pentru a le rezolva.

6 motive pentru a purta aparat dentar

În cazul în care aveți:

 • Dinți înghesuiți pe arcadă (ceea ce face ca igienizarea să fie dificilă);
 • Dinți care au crescut strâmb;
 • Mușcătură defectuoasă (din cauza unei masticații incorecte, pot apărea probleme la nivelul digestiei);
 • O aliniere incorectă a maxiliarului (ceea ce produce durere simțită frecvent în zona mandibulei și, totodată, poate provoca dificultăți în procesul de masticație sau chiar fracturi ale dinților);
 • Dinți depărtați unul de celălalt (strungăreață sau diastemă, în terminologie medicală);

Dacă întâmpinați una sau mai multe dintre problemele enunțate de mai sus, s-ar putea să aveți nevoie de un aparat dentar. În cadrul unei consultații, puteți stabili cu medicul ortodont care este aparatul dentar ideal pentru dumneavoastră.

Tipuri de aparate dentare

Pentru obținerea unei mușcături perfect echilibrate, pentru a corecta situațiile prezentate, dar și pentru a asigura un grad sporit de confort, specialiștii recomandă utilizarea următoarelor tipuri de aparate dentare:

 • Aparat dentar Incognito – este lingual, are brackeți antialergici confecționați din aur și este fixat pe partea interioară a dinților, ceea ce oferă un avantaj estetic față de aparatele dentare clasice.
 • Aparat dentar Win – este invizibil în totalitate la exterior și este realizat din oțel inoxidabil, iar brackeții sunt personalizați în funcție de nevoile fiecărui pacient.
 • Aparat dentar Invisalign – în comparație cu aparatele fixe clasice, acesta are avantajul că este mobil și poate fi îndepărtat oricând pentru igienizare. Un alt beneficiu este conferit de faptul că utilizarea lui nu impune restricții alimentare.
 • Aparat dentar din Safir – are un aspect discret, nu absoarbe coloranți, brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent (safir) și rămân incolori pe toată durata tratamentului datorită structurii microcristaline și a suprafeței lor uniforme.

Beneficiile funcționale ale unui aparat dentar

Pe lângă beneficiile estetice pe care le oferă utilizarea unui aparat dentar de calitate superioară, există și o serie de beneficii funcționale. Dintre acestea enumerăm:

 • Eliminarea durerilor articulare;
 • Excluderea bolilor paradontale;
 • Înlăturarea cariilor interdentare;
 • Menținerea igienei orale;
 • Păstrarea sănătății dentare;

Cum să ne îngrijim dinții atunci când avem aparat dentar

Odată ce am ales tratamentul ortodont indicat de specialiști, cel mai bine este să nu ne culcăm pe o ureche, sau mai bine zis pe o măsea! Trebuie să fim preocupați, în mod constant, de sănătatea dinților noștri.

Vom efectua periajul de 2-3 ori pe zi utilizând anumite periuțe de dinți speciale (interdentare, în anumite situații) pentru persoanele care poartă aparatele dentare, la un unghi de 45 grade, mai întâi în partea superioară a cavității orale, apoi în cea inferioară. Mișcările periajului trebuie să fie circulare și blânde, iar o igienizare corectă se va realiza și prin intermediul aței dentare pentru a îndepărta în mod eficient bacteriile care duc la formarea plăcii.

De asemenea, se recomandă ca persoanele care poartă aparat dentar să viziteze doctorul stomatolog de cel puțin trei ori pe an.

Nu în ultimul rând, un aspect important de menționat se referă la alegerea tratamentului ortodontic, astfel că, numai un specialist cu experiență vă poate oferi cea mai bună soluție.

În București, există clinici stomatologice care oferă servicii premium, unde puteți găsi aparate dentare la cel mai bun raport calitate-preț.

[ABTM id=3925]

1 thought on “Ghidul pacientului. Beneficiile funcționale pe care le aduce aparatul dentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.