Close

5 tehnici utile de SEO on-page

În ultima vreme, tot mai mulți antreprenori se orientează spre mediul online. Cifrele arată că la finalul anului 2017, putem vorbi despre peste 7000 de magazine online în România. Cu toate acestea SEO rămâne încă un acronim fie necunoscut, fie foarte abstract pentru majoritatea businessurilor.

SEO vine de la Search Engine Optimization – optimizarea pentru motoarele de căutare. Asta înseamnă construirea de pagini web și implementarea de diverse tehnici care să te ajute să urci cât mai sus în pagina de rezultate (SERP) din motoarele de căutare (Google). Cu cât ești mai sus ca rezultat, cu atât vei atrage mai mult trafic către site-ul tău.

Optimizarea SEO se împarte în două categorii principale: on-page și off-page.

SEO on-page se referă la acele aspecte pe care le poți face pe site-ul tău ca să îl promovezi pe pagina de rezultate, precum titlurile paginilor, structura de link-uri interne, tagu-urile meta etc.

Seo off-page presupune toate acțiunile pe care le faci în afara site-ului pentru a urca în pagina de rezultate, precum link building, social media, campanii de outreach etc.

În rândurile următoare voi prezenta 7 aspecte importante în promovarea SEO on-page care vor îmbunătăți vizibilitatea businessului tău în mediul online.

       1. Titlurile paginilor

Titlurile paginilor sunt unul dintre cei mai improtanți factori de optimzare a site-ului tău. Fiecare pagină ar trebui să aibă un titlu de pagină unic, în care este recomandat să adaugi și cuvinte cheie.

Să spunem că ai o cofetărie online și scrii un articol pe blogul magazinului care cuprinde rețeta unui tort de ciocolată. Este foarte important să menționezi în titlul paginii keywordul ”rețetă de tort de ciocolată”. În acest fel, când utilizatorii vor căuta pe Google  acest cuvânt cheie, postarea ta are o șansă mult mai mare să fie descoperită.

        2. Meta descrieri

Foarte mulți antreprenori omit să includă meta descrieri pentru paginile lor. Aceste descriere sunt o oportunitate perfectă de a introduce cuvinte cheie relevante pentru conținutul pe care-l oferi, întrucât acestea sunt prezente pe pagina de rezultate a motoarelor de căutare.

Vom continua cu exemplul tortului de ciocolată. Dacă meta descrierea va fi de tipul ”Rețetă ușoară pentru un tort de ciocolată delicios și apetisant” vei observa cu siguranță o îmbunătățire a traficului pe site-ul tău. Este scurtă, descriptivă și conține cuvinte cheie – cam asta este rețeta pentru meta descrieri de efect.

       3. Structura URL-urilor

Structura URL-urilor trebuie să fie seo-friendly, întrucât în acest fel motoarele de căutare le indexează mai eficient. URL-urile mai scurte oferă performanțe mai bune în SERP, dar nu este doar acesta factorul de clasificare.

URL-urile care includ cuvinte cheie sunt de asemenea mai utile promovării site-ului tău. De exemplu, site.ro/cuvant-cheie este mult mai seo-friendly decât site.ro/654863/subfolder/cuvânt-cheie.

        4. Tag-urile H1, H2 etc.

Este indicat, în special când vorbim despre articolele de blog, ar trebui să îți ”secționezi” textul cu ajutorul tag-urilor <h1>, <h2> etc.  În general, tag-urile H1 sunt folosite pentru pentru titlul principal din pagină (titlul articolului, de exemplu). Subtitlurile sunt rezervate tag-urilor h2, continunând cu h3 etc. Google folosește aceste tag-uri pentru a determina importanța conținutului de pe pagină. Structura tag-urilor este ca un ”schelet” al paginii, ajuntând crawlerii motoarelor de căutare să indexe informația eficient.

         5. Imagini SEO-firendly

Și imaginile joacă un rol improtant în lupta pentru primele poziții din SERP. Pe lângă îmbunătățirea experienței utilizatorului, acestea ajută și în promovarea site-ului spre primele poziții din Google.

Toate imaginile uploadate pe site au titluri, cu importanță similară titlurilor paginilor tale. Includerea cuvintelor cheie relevante va ajuta ca site-ul tău să fie găsit prin Google Images. Concomitent, este recomandată utilizarea tag-urilor Alt Text și Description pentru toate imaginile pentru cele mai bune rezultate SEO.

În concluzie, aceste sfaturi te vor ajuta să devii tot mai vizibil prin utlizarea Google în favoarea businessului tău. Dar procesul de optimizare este lung și complex. Dacă observi că rezultatele întârzie să apară, poți opta pentru servicii seo profesionale, fie că vorbim de agenții sau freelanceri. Deși pare simplă, lumea marketingului online necesită resurse logistice pe care trebuie să înveți să le utilizezi și să le interpretezi, ceea ce poate fi dificil. În orice caz, mult succes în urcușul către primele poziții din Google!

[ABTM id=3925]

1 thought on “5 tehnici utile de SEO on-page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.