Close

Cum sa devii un angajat mai bun

Exista numeroase variante de angajator, asa cum exista si de angajat. Asa cum exista societati care cauta angajati care sa stie sa faca de toate asa exista firme care cauta oameni specializati intr-un anumit domeniu. Asa cum exista angajati care iubesc ceea ce fac si nu simt munca precum o corvoada, asa exista angajati care abia asteapta sa treaca cele 8 ore de munca.

Urmezi o facultate care-ti place, inveti cu drag, iesi de pe bancile scolii cu sperante. De multe ori, insa, este foarte greu sa obtii o slujba in domeniul in care iti doresti si ai facut facultatea. Multe firme vor experienta, lucru pe care nu il ai. La polul opus, sunt acele firme care ofera internshipuri, formeaza angajatii si investesc in oamenii pe care-i angajeaza. Ii trimit la cursuri, le ofera o perioada de acomodare si de studiu.

Ceea ce ne dorim toti este sa ne gasim o slujba in domeniul in care avem studiile, sa ne placa ceea ce facem si sa fim recompensati pe masura muncii noastre. Chiar si in caz contrar, putem invata sa iubim ceea ce facem si sa ne dorim sa devenim angajati mai buni, mai productivi, mai eficienti.

In oricare din cele doua situatii, exista cateva modalitati prin care putem deveni angajati mai buni:

1. Ofera solutii si parerea ta despre subiectul discutat.

Este bine sa ai o atitudine proactiva. In cazul in care exista anumite probleme la care ai un raspuns, nu ezita sa comunici acest lucru. Fiecare solutie pe care o oferi poate fi o oportunitate ce poate duce la aprecierea ta ca angajat. Poti creste in ochii sefului si astfel poti primi mai multe responsabilitati de care poate inainte nu stia ca esti capabil sa ti le asumi. Daca ai vreo idee legata de buna desfasurare a muncii departamentului in care lucrezi, ai putea sa o prezinti sefului si astfel el va sti ca se poate baza pe tine.

2. Ofera-te sa ajuti un coleg daca acesta are nevoie de ajutor.

Exista zile in care muncim non stop si zile in care avem cateva clipe de respiro. In acele momente in care nu ai nimic de facut, poti ajuta un coleg care pare sa aiba probleme cu un anumit lucru. Chiar si in momentele in care te straduiesti sa gasesti o solutie la problema ta, poti sa iei o pauza, sa iti ajuti un coleg aflat intr-un impas. De multe ori, acest lucru va poate oferi o viziune noua asupra problemei proprii. Acest mic ajutor demonstreaza ca sunteti un om care poate foarte usor sa lucreze in echipa, iar pentru colegi veti fi un coleg pe care se pot baza.

3. Comunicarea este cheia succesului!

Daca nu reusesti singur sa te descurci intr-o problema, cere ajutorul. Faptul ca ceri ajutorul nu te face mai putin capabil. Acest lucru te ajuta sa intelegi mai bine problema si vrei sa o rezolvi intr-un mod cat mai profesional cu putinta. Poti fi onest cu privire la lucrurile pe care nu le stapanesti foarte bine si, cu siguranta, se va gasi un coleg care sa te ajute sa intelegi.

4. Lucreaza mai intens si mai eficient!

Sa lucrezi mai intens nu inseamna sa te epuizezi. Inseamna sa reusesti sa iti indepartezi etapele in care pierdeai foarte mult timp, sa gasesti o solutie pentru a eficientiza procesul. Totul tine de time management. Un lucru intens nu inseamna mai multa munca. Inseamna ca vei acorda atentia cuvenita fiecarui pas pe care trebuie sa-l faci, astfel facandu-l intr-un mod mai eficient.

5. Cunoaste normele si regulamentele de ordine interioara ale firmei

Asa cum angajatorul are anumite atributii fata de tine, asa si tu ca angajat ai anumite responsabilitati. Trebuie sa fii atent la model regulament de ordine interioara. Acesta contine diverse reguli, drepturi si obligatii ale angajatului, anumite criterii de evaluare profesionala a salariatilor si nu numai. Daca iti doresti sa ai un copil in curand, este bine sa citesti acele norme

care se actualizeaza in fiecare an. In acest fel, poti evita probleme neprevazute.

Exista mult mai multe modalitati prin care poti deveni un angajat mai bun. Trebuie doar sa iti doresti acest lucru si sa depui un minim de efort. Nu pentru angajator, ci pentru tine.

[ABTM id=3925]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.