Close

Cum sa mentii in casa temperatura agreabila mereu

Cred ca toti ne-am pus cel putin o data problema temperaturii din casa. De multe ori, in functie de izolatia locuintei noastre, avem probleme atunci cand vine vorba de temperatura din interior. Ne dorim sa avem in timpul verii racoare in casa, iarna, insa, ne dorim sa se mentina caldura cat mai mult cu putinta. O temperatura constanta si agreabila in interiorul locuintei este conditionata de mai multi factori. In cazul in care ne construim locuinta de la zero, este bine sa tinem cont de anumite aspecte legate de izolatie si de constructia in sine daca dorim sa economisim bani atunci cand vine vorba ori de centrala termica, ori de aerul conditionat. Iar in cazul in care achizitionam o locuinta despre care nu stim foarte multe informatii, este bine sa identificam neajunsurile inca de la achizitionarea ei pentru a nu suferi din punct de vedere financiar pe termen lung. Cu cat identificam problemelor mai repede, cu atat economisim bani pe termen lung.

Si iti pui de multe ori o intrebare: cum mentinem confortul termic in casa mereu?

Exista cateva solutii demne de luat in calcul:

1. Trebuie sa avem parte de o termoizolatie eficienta.

Atunci cand casa noastra este izolata din punct de vedere termic, obtinem mult doritele: racoare pe timpul verii si caldura pe timpul iernii. Prezenta unor camere pe colt va creste foarte mult costul la caldura, de aceea este foarte important sa izolam termic peretii si nu numai. In cazul in care folosim izolatie termica si sub podeaua de la parter, vom observa ca se pierde mult mai putina caldura in timpul iernii. In functie de zona in care este amplasata locuinta, se prefera o dimensiune a polistiren expandat cuprinsa intre 8 si 15 cm. Este important sa fie izolat si tavanul. In acest caz va vine in ajutor vata minerala de sticla. Prin tavan se pierde cea mai mare parte din caldura. In cazul in care casa pe care o detineti are acces spre pod, trebuie sa izolati aceasta portiune cu o izolatie potrivita pentru a evita pierderile de caldura.

2. Putem alege optiunea de umbrire a ferestrelor.

Este foarte important ca atunci cand alegi sa iti construiesti o casa sa tii cont de orientarea ei. In cazul in care casa prezinta geamuri ce sunt orientate spre soare, mare parte din caldura ce intra in locuinta este provenita din radiatia solara. In acest caz, este necesara o solutie pentru a putea evita ca caldura si lumina sa patrunda prin geamuri in interiorul casei. Astfel, umbrirea ferestrelor, respectiv acoperirea a unei mari suprafete a lor sunt doua optiuni valabile.

Avem la dispozitie cateva alternative:

  • utilizarea unor copertine, montate deasupra geamurilor;
  • folosirea unor rulouri la ferestre;
  • utilizarea unor jaluzele verticale;
  • plantarea unor copaci care in timp sa ajunga la nivelul ferestrelor, astfel fiind limitat accesul luminii in casa.
  • alegerea unor geamuri speciale ce isi schimba utilitatea in functie de anotimp.

3. Trebuie sa alegem un sistem de tamplarie performant.

In cazul in care bugetul nu ne permite si achizitionam o tamplarie de proasta calitate, observam in timp ca pierderile de caldura sunt foarte mari si consecintele de asemenea sunt mari pe termen lung. Este nevoie sa acordam multa importanta unei tamplarii care este atat eficienta din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere al izolatiei fonice.

Cateva mici schimbari, care poate la inceput sunt nesemnificative, pot face diferente notabile atunci cand vine traiul in propria casa si propriul confort termic.

[ABTM id=3925]

1 thought on “Cum sa mentii in casa temperatura agreabila mereu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.