Close

Panourile solare – o alternativa a centralelor pe lemne

Construiesti fundatia casei, apoi ridici cu truda peretii, acoperisul, achizitionezi tamplaria, faci finisajele. Alegeri pe cat de grele, pe atat de usoare par atunci cand esti pus in fata alegerii sursei de caldura a locuintei tale.

Exista mai multe criterii dupa care ar trebui sa alegi sursa de incalzire a casei tale. O poti alege in functie de buget, in functie de tehnologie, in functie de eficienta, in functie de rentabilitate pe termen lung si in functie de disponibilitatea in acea zona a “combustibilului” cu care aceasta functioneaza. Atunci cand te hotarasti exact de ce buget beneficiezi pentru alegerea ta, poti trece la urmatorul pas. Tehnologia. Aici lucrurile stau altfel. Parerile sunt impartite si fiecare sistem de incalzire are propriile beneficii si propriile minusuri. Important este sa decizi incotro inclina balanta. Apoi trebuie sa raspunzi la intrebarea: de cati bani dispun lunar pentru caldura. Si atunci aria de cautare se mai restrange putin. Ulterior trebuie sa vezi daca materia prima cu care functioneaza sistemul de incalzire este disponibila in zona in care locuiesti sau trebuie sa depui un efort financiar prelungit pentru a putea beneficia de sistemul de incalzire dorit. De exemplu, exista zone in care nu a ajuns inca gazul, asadar, din start, o centrala pe gaze este exclusa. Un alt caz este acela al lemnelor- in cazul in care pretul unui metru cub de lemne este foarte mare in zona in care locuiesti, este cazul sa te orientezi catre altceva.

 

Asa cum poti alege panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrica usor cu ajutorul soarelui, poti alege panouri solare drept solutie alternativa la metoda traditionala de incalzire. La inceput investitia este semnificativ mai mare fata de alternativa traditionala, insa pe termen lung merita. In cazul in care vei folosi panouri fotovoltaice, in timp, vei ajunge sa ai casa independenta din punct de vedere energetic. Nu vei mai fi afectat de caderile de tensiune, iar facturile vor fi procentual mult mai mici.

 

De cele mai multe ori, panourile solare sunt achizitionate pentru a diminua costul apei calde menajere. Costul gazului creste simtitor de la an la an, acest lucru observandu-se in nevoia oamenilor de a cauta alternative la acest fel de incalzire, pe gaz. Panourile solare pot fi folosite cu usurinta si iarna, intr-adevar la un randament mai mic fata de sezonul cald. Asa cum am mentionat mai sus, costurile initiale sunt mult mai mari, amortizarea cheltuielilor facandu-se timp de 3 pana la 8 ani.

Desi costul initial pare mult prea mare pentru a fi luata in calcul drept alternativa de incalzire a locuintei, este bine sa gandim la rece si pe termen lung. In cazul in care am alege o tehnologie traditionala, vom constata cu stupoare ca rapid vom ajunge sa platim si diferenta de bani pe care am refuzat sa o platim pentru panourile solare.

 

 

[ABTM id=3925]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.