Close

Importanta jucariilor in viata copiilor

Inca de la inceputul vietii sale, un copil are nevoie de toata atentia ta, de toata energia si intelegerea. Are nevoie de tine pentru a il ajuta sa faca lucruri pe care nu le poate face singur pana la o anumita varsta si acest lucru necesita timp si dedicare. Nu este usor, insa rezultatele intrec orice asteptari. Nici chiar daca citeste nenumarate carti despre cresterea si educarea copiilor nu poti fi pregatit 100%. Viata iti demonstreaza ca nu poti fi niciodata suficient de pregatit. Dar cu putin ajutor din exterior, reusim sa ne adaptam la noua situatie.

Atunci cand avem bebelus, ne este foarte greu sa ne indreptam atentia si catre altceva. Suntem persoana de care depinde si care trebuie sa faca toate lucrurile pentru el. Insa, odata cu trecerea timpului si cresterea copilasului, vom vedea ca, cu ajutorul jucariilor si a povestilor vom reusi totodata sa ii captam atentia, sa il educam si sa ii asiguram dezvoltarea intelectuala de care are nevoie.

Pe langa povesti sau povestiri, un loc important in educatia timpurie a copiilor il ocupa jucariile. Cu ajutorul povestilor, copilasul isi dezvolta imaginatia intr-un mod armonios.

Pentru orice copilasul, jocul in sine este ceva firesc. Cu ajutorul lui, un copilas isi gaseste solutiile la problemele intampinate. Astfel ajung sa exploreze, sa faca descoperiri si sa isi dezvolte imaginatia. Fiecare copil isi dezvolta viziunea asupra lumii inconjuratoare inca de la primul joc. Atunci cand se joaca, un copilas este propriul scenarist, creeaza scenarii, modul in care se dezvolta acestea si modul in care se incheie.

Exista jucarii speciale – educationale ce asista copilasul pe drumul sau in dezvoltarea senzoriala. Cu ajutorul jucariilor, copilasii invata sa interactioneze si chiar si sa socializeze.

Fiecare tip de jucarie pe care copilul il prefera are in spatele lui o intreaga teorie, alegerile nefiind intamplatoare. In cazul in care copilul prefera sa se joace cu papusi si lucruri specifice bucatariei, avem de-a face cu un copilas ce simte nevoia de a fi protejat. Daca prefera jocurile ce implica bani sau bunuri materiale, acest lucru indica nevoia copilului de a fi lider si competitivitatea lui.

Jucariile au evoluat foarte mult in ultima perioada si exista alternative pentru toate gusturile si pentru orice tipologie de copil. Baza o poate reprezenta cu usurinta un set de lego ce ajuta copilasul sa isi dezvolte dexteritatea, imaginatia, posibilitatea de a gasi solutii la problemele intalnite si nu numai. Este bine sa se aleaga jucarii mai simple pentru a putea pune la incercare creativitatea copilului.

[ABTM id=3925]

1 thought on “Importanta jucariilor in viata copiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.